VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Kopen zonder keuring: rechter zet streep door ‘verborgen gebrek’ van 10.000 euro

Geplaatst op: 24-09-2020, 16:23:50

Na één bezichtiging was de koper om. Zonder bouwkundige keuring werd de koop gesloten. Als de nieuwe eigenaar enkele weken voor de overdracht een aannemer rondleidt, blijkt dat het betonnen dak van de garage gevaarlijk doorzakt. Herstel kost 10.310 euro. Een verborgen gebrek, vindt de koper. Eigen verantwoordelijkheid, vindt de verkoper. De rechtbank in Alkmaar geeft de verkoper gelijk.

De koper mailt de verkoper na het bezoek omdat hij vindt dat de mededelingsplicht is geschonden. “U zou ook van dit gebrek moeten kunnen weten omdat e.e.a. duidelijk zichtbaar is, en daar u de bewoner bent zou u het dagelijks moeten kunnen zien. U had dit probleem aan ons kenbaar moeten maken.” Als de woning eenmaal geleverd is, doet rechtsbijstandsverzekeraar Arag namens de koper een voorstel om de kosten te delen. Maar de verkoper weigert aansprakelijkheid te erkennen.

Uitsluiting in de koopovereenkomst

De rechter geeft hem gelijk. In de koopovereenkomst stelt de verkoper dat hij alleen instaat voor problemen die het normaal gebruik van de woning verhinderen. Met uitzondering van gebreken die bekend waren ten tijde van het tot stand komen van de koopovereenkomst. Daarbij geldt de onderzoek plicht. Ook gebreken die de koper niet kende, maar hij redelijkerwijs wel zou hebben ontdekt na onderzoek, worden geacht bekend te zijn.

Gebreken waren goed zichtbaar

In zijn mail aan de verkoper noemt de eiser het gebrek ‘duidelijk zichtbaar.’ Dat wordt ook bevestigd door het bouwkundig rapport dat later is opgesteld. Volgens de rechter betekent dit dat de eiser niet aan zijn onderzoeksplicht voldaan heeft. De doorzakkende balken, de scheurtjes in het beton en de plassen op het dak hadden reden moeten zijn om de garage tenminste te laten inspecteren.

De rechter wijst de vordering af. De koper moet de advocaatkosten van de voormalige eigenaar van zijn woning ook vergoeden.

Bron: bijdrage van Bart van de Laak van 22 september 2020 op www.amweb.nl

Vorige pagina